Als de bank waar je een hypotheek hebt bankroet gaat.

Als de bank waar je een hypotheek hebt bankroet gaat, wat dan? Vroeger leek het onmogelijk dat een bank ooit failliet zou gaan. Banken waren statige instituten. Niemand twijfelde aan de soliditeit van die machtige ondernemingen.
Tegenwoordig weten we beter. Banken kunnen bankroet gaan of op zijn minst een forse geldinjectie van de overheid nodig hebben.

Maar wat staat je te wachten, als de bank waar je een hypotheek hebt afgesloten, in de problemen belandt of bankroet gaat? Stel dat je in 2009 een hypothecaire lening had bij DSB Bank, die inmiddels niet meer bestaat? Wat te denken van de consumenten die hun huis hebben gefinancierd via ASN Bank en SNS Bank? Beide banken zijn onderdeel van SNS Reaal en daar gaat het momenteel niet best mee.

Gelukkig hoeft een faillissement van een bank niet per se nadelige gevolgen te hebben voor mensen met een hypotheek. Natuurlijk kan en zal het stress en onrust veroorzaken. Er zullen ook de nodige formaliteiten en formulieren aan te pas komen. Maar het spaargeld is niet kwijt. De hypothecaire lening wordt waarschijnlijk overgenomen door een andere financiƫle partij. De voorwaarden van de hypotheek worden gerespecteerd.

Wil je weten hoe het precies zit, pak dan de paperassen erbij en lees de condities van je hypotheek. Misschien zijn er afspraken gemaakt over saldering. Dat houdt in dat het spaargeld en de hypothecaire schulden met elkaar verrekend worden. Het spaargeld wordt dan afgetrokken van de nog openstaande schuld. Saldering vindt niet noodzakelijk plaats. Dat verschilt dus per aanbieder en per overeenkomst. Toen DSB op de fles ging, was het niet mogelijk om saldering plaats te laten vinden.

In regel zal er eigenlijk niet zo veel veranderen. De maandelijkse betalingen gaan gewoon door. Je aflossingen en rente komen vanaf dat moment bij een andere instelling terecht. Pas als de rentevaste termijn van het oorspronkelijke contract is afgelopen, mag de nieuwe bank de rente aanpassen.

Er is 0 reacties geplaatst op dit artikel

Laat een bericht achter

Je e-mail adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Leave a Reply