CNV Jongeren noemt financiële situatie van jongeren zorgwekkend

Vakbond CNV Jongeren vindt de financiële situatie van jongeren zorgwekkend. Uit cijfers van Bureau Krediet Registratie blijkt dat ongeveer 8% van de jongeren schulden hebben die ze niet af kunnen betalen. Ook is de werkloosheid onder jongeren ongezond hoog. Eind vorig jaar had 14% van de beroepsbevolking tussen 15 en 25 jaar geen werk.

Bernard Koekoek, verbonden aan vakbond FNV Jong, wijst er op dat veel jongeren een erg laag netto-inkomen krijgen. Een student ontvangt, met inbegrip van leningen, gemiddeld 915 euro per maand. Dat komt overeen met het sociale minimum. Een deel van de studenten zit daar dus fors onder. Kai Heijneman, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), benadrukt dat de studenten nog minder geld te besteden krijgen. Het ziet er namelijk naar uit dat ze het zonder de basisbeurs en de jaarkaart voor het openbaar vervoer moeten stellen. Daardoor verliezen ze 20% tot 40% van hun maandelijks inkomen.

CNV Jongeren luidt de noodklok. “Jongeren belanden 4 keer vaker dan ouderen in schuldenproblemen en de werkloosheid stijgt enorm”, zegt een woordvoeder. De politieke partij Groen Links wil in de Tweede Kamer een debat voeren over het koopkrachtverlies van jongeren. De partij roept minister Asscher van Sociale Zaken op maatregelen te nemen.

Er is 0 reacties geplaatst op dit artikel

Laat een bericht achter

Je e-mail adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Leave a Reply