Consumenten misleid met flitskredieten

Nog steeds worden consumenten misleid door aanbieders van zogenaamde flitskredieten. Dit gebeurt door het omzeilen van de wet via ingenieuze constructies. Sinds enige tijd zijn aanbieders van kredieten met een looptijd van korter dan drie maanden, flitskredieten, ook gebonden aan de wet- en regelgeving van het consumentenkrediet.

Verstrekkers van flitskredieten mogen de consument geen extreem hoge rentes (dit is een wettelijk vastgestelde maximale rente met een verhoging van 12 procent) meer laten betalen voor een krediet. Wat deze aanbieders in plaats daarvan nu soms doen, is het in rekening brengen van zogenaamde advieskosten. Deze advieskosten kunnen zeer hoog oplopen. Bij een krediet van 200 euro met een looptijd van 21 dagen, kunnen deze advieskosten maar liefst 38 euro bedragen.

Naast het in rekening brengen van advieskosten, kan er ook een zogenaamde garantieverzekering worden afgesloten bij het krediet. De kosten hiervoor bedragen ruim 50 euro op een kortlopend krediet tot 250 euro.

De verwachting is dat de Autoriteit Financiƫle Markten een dezer dagen gaat optreden tegen praktijken als deze. Eerder heeft de AFM aangegeven dat er meerdere onderzoeken lopen in dit segment en dat maatregelen in voorbereiding zijn. Dat dit meer tijd in beslag blijkt te nemen dan werd verwacht, komt doordat aanbieders van flitskredieten bezwaar maken tegen stappen van de AFM of hier tegen in beroep gaan.

Wat niet vergeten moet worden bij het lezen van berichten als deze, is dat er wel degelijk betrouwbare kredietaanbieders zijn die geen torenhoge advieskosten in rekening brengen of dure garantieverzekeringen afsluiten bij een krediet.

Er is 0 reacties geplaatst op dit artikel

Laat een bericht achter

Je e-mail adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Leave a Reply