Hypotheekschulden zijn eind 2012 gedaald

Eind vorig jaar zijn de totale hypotheekschulden van alle Nederlanders tezamen gedaald. Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. In november 2012 is de totale hypothekenschuld gereduceerd met 160 miljoen euro. In december werd de trend echter weer onmiddellijk omgekeerd. In de laatste maand van 2012 nam de totale hypotheekportefeuille weer toe met 900 miljoen euro.

De stijging in december werd vooral veroorzaakt door huizenkopers die op het laatste moment nog probeerden om te profiteren van de oude hypotheekregels. Per 1 januari 2013 gingen er nieuwe regels van kracht. In november namen de totale hypotheekschulden juist af doordat er minder hypotheken werden afgesloten en doordat consumenten meer van hun hypothecaire schulden af hebben gelost.

Die hausse aan het eind van het jaar zal de cijfers over de eerste maanden van dit jaar ook nog beïnvloeden. Het is echter onzeker hoe de hypothekenportefeuille zich later dit jaar jaar zal ontwikkelen. Dat hangt in grote mate af van de stand van zaken op de huizenmarkt. En zoals bekend zit die markt volledig op slot. De politiek heeft nog geen verlossende maatregelen ter stimulering van de huizemarkt aangekondigd. Het ligt dus voor de hand dat de huizenmarkt op slot blijft zitten.

Er is 0 reacties geplaatst op dit artikel

Laat een bericht achter

Je e-mail adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Leave a Reply