Minder mensen in schuldsanering

In 2012 is het aantal personen dat met een schuldsanering startte, gedaald met zeven procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het ging in 2012 om een aantal van 13.800 personen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek licht toe dat dit een lichte daling is na twee jaren van sterke stijging. In 2010 en 2011 steeg het aantal schuldsaneringen nog met bijna 30 procent per jaar. Aan het einde van 2011 zaten er ongeveer 40.000 mensen in de schuldsanering.

Dat deze daling vrij opvallend is, komt door de toenemende werkloosheid in ons land, een stijging van het aantal faillissementen en de huizenprijzen die blijven dalen. Daardoor komen juist meer mensen in financiƫle problemen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de daling van het aantal personen in de schuldsanering toe te schrijven aan een strikter toelatingsbeleid dat wordt gehanteerd alvorens men in de schuldsanering terecht komt. Het is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ook mogelijk dat mensen wat zuiniger zijn gaan leven waardoor er minder schulden worden opgebouwd.

In 2012 nam echter niet alleen het aantal toelatingen tot schuldsanering af, ook het aantal verzoeken voor schuldsanering is in 2012 gedaald. Volgens gegevens van de Raad voor Rechtsbijstand hebben in 2012 ongeveer 16.800 mensen de gang naar de rechter gemaakt om van hun schulden af te komen. Dat is ongeveer vijf procent minder dan in het jaar daarvoor. Deze daling zou het gevolg kunnen zijn van strengere selectiecriteria die door gemeenten worden gehanteerd wanneer men een verzoek voor schuldsanering doet.

Er is 0 reacties geplaatst op dit artikel

Laat een bericht achter

Je e-mail adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Leave a Reply