PvdA wil studenten meer tijd geven om schuld af te lossen

De Partij van de Arbeid (PvdA) wil dat studenten die meer geld moeten lenen om hun studie te volgen, meer tijd kregen om hun leningen af te lossen.

Misschien wordt per 2014 de basisbeurs ingeruild voor het sociaal leenstelsel. De Tweede en Eerste Kamer moeten dat plan van de minister van Onderwijs nog goedkeuren. Econoom Bas Jacobs waarschuwt dat studenten de mogelijkheid moeten krijgen om hun schulden flexibel af te lossen. Anders wordt er te veel financiele druk op ze gelegd. De PvdA staat open voor de suggesties van Jacobs.

Woensdag was er in de Tweede Kamer een hoorzitting over het sociaal leenstelsel. Jacobs zei aldaar dat er onder studenten leenangst zal ontstaan. Zij vrezen dat de aflossingstermijn voor schulden te strak is. Jacobs noemt het onzinnig dat studenten direct aan het begon van hun loopbaan het geld terug moeten geven. Dan verdienen ze namelijk nog relatief weinig. Het is logischer om het later, als ze meer verdienen, terug te vragen. “Een lange aflossingstermijn bespaart op kwijtscheldingskosten aangezien vrijwel alle afgestudeerden zullen aflossen over hun leven”, bepleit hij.

Mohamed Mohandis, lid van de Tweede Kamer namens de PvdA, vindt de aflossingstermijn van 15 jaar ook te krap. Hij wil de alternatieven onderzoeken.

Er is 0 reacties geplaatst op dit artikel

Laat een bericht achter

Je e-mail adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Leave a Reply