Rente op restschuld hypotheek kan hoger uitvallen

Het aantal huiseigenaren met een hypotheekschuld die hoger is dan de waarde van de woning, is de laatste jaren behoorlijk gestegen. Dit betreft voornamelijk eigenaren die net voor de economische crisis een woning hebben aangeschaft. Deze huiseigenaren hebben een stevige prijs betaald voor hun woning maar zien met lede ogen aan dat de woning steeds verder in waarde is gedaald sinds het uitbreken van de crisis.
Een kleine maand geleden schatte de Minister van Volkshuisvesting, Stef Blok van de VVD, dat er inmiddels 700.000 woningen ‘onder water’ staan. Dit is de term die gehanteerd wordt om aan te geven dat de hypotheekschuld hoger is dan de geschatte waarde van een huis.

Wanneer een huiseigenaar in een dergelijke situatie zijn huis wil of moet verkopen lijdt hij verlies met een restschuld tot gevolg. Deze restschuld hypotheek komt te vervallen wanneer de hypotheek valt onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Is dit niet het geval dan is de voormalige eigenaar verantwoordelijk voor het aflossen van de restschuld. Als de restschuld niet uit eigen middelen afgelost kan worden resteren er een paar mogelijkheden.

Als er een nieuwe hypotheek wordt afgesloten voor de aanschaf van een ander huis kan de restschuld wellicht meegefinancierd worden. Over het algemeen zijn banken daar niet erg happig op. Wanneer het meefinancieren met een volgende hypotheek niet aan de orde is en eigen middelen ontbreken rest de mogelijkheid van een consumptief krediet. De rente op een consumptief krediet is met acht procent echter een stuk hoger dan de vier a vijf procent rente die over de hypotheek betaald werd. Gelukkig heeft de overheid de regels verruimd en mag de rente op de restschuld de komende 10 jaar nog van de belasting afgetrokken worden, maar het dient wel iedere maand eerst betaald te worden.

Er is 0 reacties geplaatst op dit artikel

Laat een bericht achter

Je e-mail adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Leave a Reply