Steeds meer Nederlanders kunnen schulden niet betalen

Steeds meer Nederlanders hebben moeite met het aflossen van de leningen die ze af hebben gesloten. Dat blijkt uit cijfers van Bureau Krediet Registratie (BKR).
Van de Nederlanders tussen de 25 en 40 jaar heeft meer dan 11% problemen met het afbetalen van leningen. Van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar heeft 8,5% moeite met het terugbetalen van schulden. Peter Hermsen, woordvoerder van BKR, geeft aan dat het lastig is om te zien om wat voor soort schulden het gaat. BKR noteert alleen maar de hoogte van de schuld en de betalingsachterstanden. Het wordt niet vastgelegd of de lening is aangegaan om bijvoorbeeld een telefoonrekening te betalen. Bij jongeren kunnen de kosten van de mobiele telefoon flink oplopen.

Van de Nederlanders boven de 40 jaar heeft 9,5% financiele problemen. Het betreft vooral ouders met jonge kinderen die leningen nodig hebben om de extra kosten te betalen, die het opvoeden van kinderen met zich meebrengen. Als er dan ook pech optreedt, zoals een lek dak of een kapotte wasmachine, dan is de drempel lager om een lening af te sluiten.

Hermsen zou het verstandig vinden als er meer zicht komt op de schulden van burgers. Wat hem betreft gaat BKR voortaan ook studieschulden, betalingsproblemen bij ziektekosten, achterstanden bij de fiscus en bij energieleveranciers registreren. In dat geval kunnen de gegevens aan elkaar worden gekoppeld en beter worden geïnterpreteerd. Volgens Hermsen kan dan in 80% van de gevallen vooraf worden voorspeld wie in de problemen dreigt te komen.

De problemen zijn het grootst bij inwoners van Rotterdam, Amsterdam en in mindere mate Den Haag en Utrecht. Inwoners van de Veluwe, het platteland van Friesland, Overijssel, Zeeland en de grensstreek tussen Brabant en Limburg hebben relatief weinig problemen.

Er is 0 reacties geplaatst op dit artikel

Laat een bericht achter

Je e-mail adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Leave a Reply