Zogeheten Blok-hypotheek stuit op kritiek

De zogeheten Blok-hypotheek, vernoemd naar de bedenker Stef Blok van de VVD, ontvangt veel kritiek. Bij een dergelijke hypotheek wordt naast de hypothecaire lening een tweede lening afgesloten om de eerste lening (deels) af te lossen.

Afgelopen vrijdag kwam De Volkskrant met een prominent artikel waarin ze De Hypotheker een berekening hebben laten uitvoeren. Uit die rekensom zou blijken dat een ‘Blok-hypotheek’ al gauw 60 duizend euro méér kost dan kopers die kiezen voor een annuïteitenhypotheek die volledig afgelost wordt. Verder stelt de krant: “bij hogere hypotheken loopt het renteverschil tussen de twee hypotheekvormen zelfs in de tonnen.”

Het verschil wordt veroorzaakt door de tweede lening die niet in aanmerking komt voor de hypotheekrenteaftrek. Met de extra lening kan hoogstens de helft van het hypothecaire bedrag worden geleend. Na dertig jaar moet dus maximaal de helft van de eerste lening worden terugbetaald. Het rekenvoorbeeld van De Volkskrant zou bevestigd zijn door de woordvoerder van minister Blok.

Ronald Plasterk, de minister van Binnenlandse Zaken, benadrukt dat de Blok-hypotheek zeker geen verplichting is. Het is slechts bedoeld als extra optie, die handig kan zijn voor huizenkopers die nog aan het begin van hun loopbaan staan. Zij hebben relatief weinig koopkracht en zullen het daarom prettig vinden dat bij de Blok-hypotheek de maandlasten aanvankelijk lager zijn. Pas later zullen ze per maand meer gaan betalen. “Dit is een extra kans om de woningmarkt aan de gang te krijgen. We gaan kijken hoeveel mensen ervan gebruik maken”, verklaart Plasterk.

Er is 0 reacties geplaatst op dit artikel

Laat een bericht achter

Je e-mail adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Leave a Reply