Geld lenen blijft duur voor consumenten

Het blijft voor consumenten erg duur om geld te lenen. In 2012 zijn de rentetarieven die banken in rekening brengen voor kredieten ongeveer op hetzelfde niveau gebleven. In enkele gevallen is de rente zelfs licht verhoogd.

Het is opmerkelijk dat geld lenen voor consumenten niet aantrekkelijker wordt. Banken kunnen namelijk zelf wel tegen een lagere rente geld aantrekken. In theorie zou een bank dus het rentetarief voor consumenten kunnen verlagen en dan toch dezelfde winstmarge realiseren. Maar dat gebeurt niet. Banken laten hun klanten niet mee profiteren van de dalende rentes op de geldmarkten en kapitaalmarkt.

Woordvoerders van banken verdedigen zich door te stellen dat leningen verstrekken riskanter is geworden. Meer dan voorheen, slagen consumenten er niet in om hun lening terug te betalen. Door de crisis raken immers meer mensen hun baan of klanten kwijt, waardoor het inkomsten stokt en afbetalingen in het geding komen. Banken berekenen een opslag voor risico`s. Die opslag wordt bovenop de marktrente geplakt. Zo ontstaat het rentetarief voor consumenten.

Amanda Bulthuis, verbonden aan de site Geld.nl, verklaart dat banken in januari 2013 twee tot drie keer goedkoper konden lenen dan in januari 2012. Daar merken consumenten helaas niets van. De concurrentie op de bancaire markt is te klein. Daardoor worden de banken niet gedwongen om lagere rentes in rekening te brengen.

Er is 0 reacties geplaatst op dit artikel

Laat een bericht achter

Je e-mail adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Leave a Reply