Lening afsluiten

Lening afsluiten op een verstandige manier

Wilt u een lening afsluiten? Zorg er dan voor dat u dat op een zo verstandig mogelijke manier doet. Op die manier kunt u optimaal profijt hebben van het extra geld en zal het krediet er aan de andere kant niet voor zorgen dat u financieel in de problemen komt.

Lening afsluiten of toch sparen


U kunt een lening afsluiten op het moment dat u een grote aankoop wilt doen, maar het is altijd verstandig om eerst even na te gaan of u er ook voor kunt sparen. Indien dat het geval is zal dat doorgaans voordeliger uitpakken. Aan de andere kant ontkomt u er in bepaalde gevallen niet aan om het geld te lenen, bijvoorbeeld wanneer uw auto kapot is gegaan of de koelkast het niet meer doet en u onvoldoende geld voor handen heeft. U kunt dan een lening afsluiten, door rekening te houden met de belangrijke factoren die we hieronder voor u beschrijven.

Lening afsluiten binnen budget


U kunt de lening afsluiten op het moment dat u er zeker van bent dat deze in te passen valt binnen uw huidige patroon van inkomsten en uitgaven. Als het u lukt om naast de lasten van de lening nog wat geld over te houden voor leuke dingen (naast de nodige uitgaven als vaste lasten en boodschappen) kunt u er over het algemeen voor kiezen om de lening af te sluiten. U kunt dan een lening afsluiten met de zekerheid dat u deze ook daadwerkelijk terug kunt betalen, waardoor u die nieuwe auto kunt rijden, die nieuwe televisie aan kunt schaffen of u de wasmachine kunt vervangen.

Lening afsluiten met scherpe rente


Uiteraard kunt u het best een lening afsluiten met een scherpe rente, aangezien dat ervoor zorgt dat u uiteindelijk maandelijks zo min mogelijk kosten zult maken. Let er daarnaast op of het gaat om een vaste of een variabele rente. Bij een persoonlijke lening is de rente vast en het doorlopend krediet kent een variabele rente. Er is geen algemeen beste keuze aan te wijzen, maar door goed naar uw persoonlijke situatie te kijken kunt u een keuze maken. Zo kunt u een lening afsluiten met een scherpe rente, die goed past bij de manier waarop u er gebruik van wilt maken.

Lening afsluiten met duidelijke voorwaarden


Een lening afsluiten vraagt tenslotte om duidelijkheid over de aanvullende voorwaarden, aangezien u er op die manier voor zorgt dat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Kijk onder andere naar de looptijd en de mogelijkheid om eventueel eerder af te lossen, op het moment dat u de lening niet meer nodig blijkt te hebben. Neem deze aspecten mee in de vergelijking, om een goede keuze te maken. Zo kunt u de lening afsluiten die goed bij u past.