Aantal hypotheekaanvragen daalt in januari met 47%

Het aantal hypotheekaanvragen is in januari 2013 ten opzichte van december 2012 met bijna de helft gedaald. Ten opzichte van januari 2012 bedraagt de daling 33%. Dat blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk, dat circa de helft van de aanvragen registreert.

n het vierde kwartaal van vorig jaar zijn er rond de 34.000 huizen verkocht. Ten opzichte van het derde kwartaal is dat een stijging met 32%. Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), beseft dat de hausse aan het einde van de jaar onhoudbaar zou zijn. Hij sprak begin januari de verwachting uit dat het eerste kwartaal van dit jaar slecht zal worden.

Consumenten zijn per 1 januari van dit jaar verplicht om een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek af te sluiten. Ze moeten direct beginnen met het aflossen van de lening. Anders komen ze niet in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek. Tot eind vorig jaar konden nog andere hypotheekvormen worden afgesloten, met behoud van recht op de aftrek. Daarom heeft een belangrijk deel van de huizenkopers de aanvraag van de hypotheek versneld. Het gevolg is een stevige daling van het aantal nieuwe hypotheken in het eerste kwartaal van 2013.

De vereniging Hypotheken Data Netwerk is een initiatief van diverse hypotheek- en verzekeringsmaatschappijen waar alle grote hypotheekaanbieders aan deelnemen.

Er is 0 reacties geplaatst op dit artikel

Laat een bericht achter

Je e-mail adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Leave a Reply