Doorlopend krediet

Doorlopend krediet vergelijken en afsluiten

Wilt u een doorlopend krediet afsluiten? Kijk dan goed naar de verschillende aspecten waaruit deze lening is opgebouwd en voer een vergelijking uit om ervoor te zorgen dat u niet teveel betaalt. Een doorlopend krediet is een interessante vorm van lenen, bijvoorbeeld wanneer u voor een langere periode extra geld achter de hand wenst te hebben.

[table id=1 /]
1) Voor de berekeningen is uitgegaan van een maandtermijn van 2% van het kredietbedrag.
2) Voor een doorlopend krediet geldt een variabele debetrentevoet, daarom is ook het jaarlijks kostenpercentage variabel.
3) Dit is een indicatie. Door een tussentijdse wijziging in de debetrentevoet kan dit hoger of lager uitvallen.

* Om voor de getoonde rentetarieven in aanmerking te komen, zijn de volgende factoren van belang (onder voorbehoud van definitieve acceptatie door de bank):

U heeft een goed en bekend BKR
U heeft een dienstverband van langer dan één jaar en een contract voor onbepaalde tijd
Het gevraagde kredietbedrag valt ruim binnen de berekening van de leencapaciteit
U bent geen zelfstandig ondernemer
U bent niet thuis- of inwonend
U bent woonachtig en werkzaam in Nederland

Doorlopend krediet met variabele rente

Een doorlopend krediet kent een variabele rente, wat betekent dat de kosten per maand afhankelijk zijn van de rentestanden op dat moment. De banken hanteren een rente op basis van de rente die ze zelf betalen om geld te kunnen lenen. Zodra de rente omhoog gaat zullen uw kosten per maand oplopen, maar het doorlopend krediet kan aan de andere kant ook voordeliger worden wanneer de rente zakt. Bovendien betaalt u alleen rente over het bedrag dat u daadwerkelijk heeft opgenomen.

Toepassingen van een doorlopend krediet

Een doorlopend krediet komt onder andere goed van pas wanneer u wilt gaan verbouwen, maar u nog niet precies weet wat het zal gaan kosten. Daarnaast kunt u deze vorm van lenen gebruiken om een langere periode extra geld achter de hand te hebben, bijvoorbeeld wanneer uw kinderen gaan studeren. Het doorlopend krediet zorgt voor een ‘doorlopende’ vorm van lenen, waarbij u geld op kunt nemen op het moment dat u dat wenst. U bepaalt vooraf een maximaal te lenen bedrag om vervolgens geld op te kunnen nemen tot aan dat bedrag.

Opnemen en weer aflossen

Het doorlopend krediet kent daarnaast een flexibele vorm van opnemen en aflossen. U kunt geld opnemen wanneer u dat nodig heeft, maar het aan de andere kant ook weer aflossen op het moment dat u er even geen behoefte meer aan heeft. Anders dan bij een persoonlijke lening kost u dat in ieder geval geen boete, waardoor u in principe vrij bent de gehele lening snel weer af te lossen. Het doorlopend krediet biedt u bovendien de mogelijkheid om geld af te lossen en dat vervolgens weer op te nemen zodra u het nodig heeft. U gaat er dan natuurlijk wel weer de variabele rente over betalen.

Doorlopend krediet vergelijken

U kunt een doorlopend krediet vergelijken door goed te kijken naar de rente en het maximale bedrag dat u kunt lenen. De looptijd is veel minder van belang, aangezien u die zelf kunt bepalen.