Een lening bij familie

Cijfers van het Nibud laten zien dat in 2011 een op de tien huishoudens in Nederland geld leende bij familie of vrienden. Geld lenen van familie of vrienden kan een alternatief zijn wanneer de bank geen financiering wil verstrekken of als de rente te hoog is. Wanneer u geld leent van een familielid of vriend dan is het voor beide partijen belangrijk hier duidelijke afspraken over te maken. Bijvoorbeeld over het rentepercentage en het moment van terug betalen. Maar wat zijn afspraken nog waard als u in de tussentijd onverhoopt ruzie krijgt met de betreffende persoon?

Het scheelt veel ellende wanneer de lening wordt vastgelegd in een contract. Dan kunnen beide partijen daar rechten dan wel plichten aan ontlenen. Als het om grote bedragen gaat dan is het vaak verstandig dit te laten vastleggen in een notariële akte. Het nadeel is echter dat dit al snel enkele honderden euro’s kost.

Hoe goed de gemaakte afspraken ook zijn, het Nibud raadt af geld te lenen van familieleden of vrienden. Het kan namelijk spanning op een relatie zetten. Omdat geld en verplichtingen een rol spelen bij geld lenen, wordt de voorheen geheel vriendschappelijke relatie ineens zakelijker. Het Nibud raadt dan ook aan een lening af te sluiten bij de bank. Dit is een stuk helderder en u loopt geen kans dat een fijne relatie onder druk komt te staan.

Een bank kan bovendien objectief bekijken of het verantwoord voor u is om een lening af te sluiten. Een familielid of vriend kan dat moeilijk bepalen. Bovendien kan het voorkomen dat de persoon die het geld uitleent, bijvoorbeeld door baanverlies, het uitgeleende geld onverhoopt zelf nodig heeft. Het is dus verstandig om privé en zaken gescheiden te houden.

Ook wanneer een vriend of familielid u om een lening vraagt, verwijs deze persoon liever naar een bank of tussenpersoon. De kans is misschien aanwezig dat u niet het gehele uitgeleende bedrag terug zult ontvangen.

Er is 0 reacties geplaatst op dit artikel

Laat een bericht achter

Je e-mail adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Leave a Reply