Flitskrediet of toch maar niet?

Misschien heeft u er wel eens van gehoord: een flitskrediet. Een flitskrediet (ook wel een minilening of SMS lening genoemd) is een lening van een laag geldbedrag met een korte looptijd. Meestal gaat het om enkele tientjes tot enkele honderden euro’s. Dit bedrag wordt razendsnel op uw rekening gestort na een aanvraag per SMS, internet of telefoon. Dit klinkt erg aantrekkelijk, maar is het niet.

De looptijd van een flitskrediet is altijd korter dan drie maanden. Doordat de looptijd zo kort is, vielen de verstrekkers van deze flitskredieten tot een tijd geleden niet onder de regelgeving van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de instantie die in Nederland toezicht houdt op de financiële sector. Verstrekkers van flitskredieten mochten voorheen naast de wettelijke maximale rente van 16% bijkomende kosten in rekening brengen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan administratiekosten. De AFM heeft echter in de gaten gekregen dat hier ernstig misbruik van werd gemaakt. Het kwam erop neer dat aanbieders van flitskredieten enorm hoge extra kosten in rekening brachten aan consumenten waardoor de rente uiteindelijk verhoogd werd tot wel 30%.

Sinds mei 2011 zijn de toezichtregels van de AFM aangescherpt en vallen aanbieders van flitskredieten wel onder het toezicht. Ondernemingen die flitskredieten aanbieden moeten nu ook een AFM-vergunning aanvragen en voldoen aan alle verplichtingen in de Wet op het financieel toezicht (Wft). De Wft stelt beperkingen aan de kosten die een consument betaalt voor een krediet. Deze kosten mogen niet hoger zijn dan het wettelijke maximum. Ook moeten aanbieders van flitskredieten sinds mei 2011 toetsen of het voor een consument wel verantwoord is om een krediet aan te gaan.

Nu, een hele tijd na de aanscherping van de toezichtregels, heeft de AFM geconstateerd dat nog niet alle aanbieders van flitskredieten zich aan de nieuwe regels houden. In april 2012 deelde de AFM mee dat een aantal aanbieders nog altijd geen vergunning had en nog altijd te hoge tarieven in rekening bracht bij consumenten. De AFM waarschuwt consumenten voor deze aanbieders en raadt aan alleen een lening af te sluiten bij ondernemingen die de juiste vergunning van de AFM hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw tussenpersoon. En wanneer een kredietaanbieder u een lening aanbiedt met een rente die hoger is dan 16%, dan wordt u geadviseerd hier niet op in te gaan.

Er is 0 reacties geplaatst op dit artikel

Laat een bericht achter

Je e-mail adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Leave a Reply