Persoonlijke lening

Persoonlijke lening vergelijken en afsluiten

Wilt u een persoonlijke lening afsluiten, of die vergelijken met een van de andere lening soorten? Let op een aantal aspecten, als de rente die u betaalt, de looptijd die er zal gelden en natuurlijk het bedrag dat u maximaal kunt gaan lenen. Zorg er daarnaast voor dat de persoonlijke lening zo goed mogelijk geschikt is voor het doel dat u voor ogen heeft.

Totale Kredietbedrag Looptijd
in maanden
Jaarlijks kostenpercentage Debetrentevoet* Termijnbedrag Te betalen bedrag

1) Bij een persoonlijke lening staat de debetrentevoet gedurende de looptijd vast.

* Om voor de getoonde rentetarieven in aanmerking te komen, zijn de volgende factoren van belang (onder voorbehoud van definitieve acceptatie door de bank):

U heeft een goed en bekend BKR
U heeft een dienstverband van langer dan één jaar en een contract voor onbepaalde tijd
Het gevraagde kredietbedrag valt ruim binnen de berekening van de leencapaciteit
U bent geen zelfstandig ondernemer
U bent niet thuis- of inwonend
U bent woonachtig en werkzaam in Nederland

Persoonlijke lening met vaste rente

Een persoonlijke lening kenmerkt zich door vastigheid, in tegenstelling tot het doorlopend krediet. Een eerste teken aan de wand daarvan is de rente. U betaalt een vaste rente, die tijdens de gehele looptijd van de lening zal gelden. Dit zorgt er over het algemeen voor dat de rente iets lager zal zijn dan bij een doorlopend krediet, al kan de variabele rente natuurlijk ook dalen. Het voordeel van de vaste rente is dat u vooraf weet wat de kosten per maand zullen zijn. U heeft de mogelijkheid om de persoonlijke lening met uw tussenpersoon uit te denken en er op die manier voor te zorgen dat het krediet past binnen uw inkomsten- en uitgavenpatroon.

Persoonlijke lening met vaste looptijd

De tweede vorm van vastigheid binnen de persoonlijke lening komt voort uit de looptijd. Anders dan bij een doorlopend krediet is er bij deze vorm van lenen sprake van een vaste looptijd, die vooraf dient te worden bepaald. U spreekt bijvoorbeeld af dat u binnenkort €30.000 zal lenen, om die vervolgens binnen 72 maanden weer af te lossen. Er wordt over het algemeen gerekend in maanden, aangezien u de kosten ook per die eenheid gaat betalen. U kunt het natuurlijk even omrekenen naar het aantal jaren, om te bepalen hoe lang u af dient te lossen op de persoonlijke lening, om op dit moment de aankoop te kunnen doen.

Persoonlijke lening vergelijken

U kunt de persoonlijke lening vergelijken door goed te kijken naar de vaste onderdelen als de rente en de looptijd, samen met het maximale bedrag dat u kunt lenen. Over het algemeen zullen er in dat laatste onderdeel niet veel verschillen zitten, aangezien men daarvoor kijkt naar uw balans tussen inkomsten en uitgaven.

Toepassingen van persoonlijke lening

Een persoonlijke lening kan op verschillende manieren worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe auto die u wilt kopen, een keuken die u in wilt richten of een nieuwe wasmachine die u aan wilt schaffen. Het gaat bij dit type krediet eigenlijk altijd om een uitgave die u op dit moment dient te doen, om er vervolgens een langere tijd van te genieten. Met een persoonlijke lening heeft u de mogelijkheid om achteraf te sparen, door de aankoop nu alvast te doen op basis van de financiering.